Kapitel 11: Opsummering af jalousibogen

Du er nu nået til bunds i min bog, som på godt gammel dansk betyder, at du er nået til det sidste kapitel. Dette kapitel er især vigtigt, da jeg kort vil opsummere hele bogen for dig.                                                                                                                                     
Kan du mærke, at du er blevet klogere på jalousi og måske allerede det mindre jaloux? Det er du forhåbentligt, og det glæder mig meget, hvis du er. Du har i det mindste nok gjort dig en masse tanker, som du kan bruge til at gøre noget ved den jalousi du gerne vil slippe af med.

Men jalousi er jo ikke det samme som at bygge et fuglehus. Det findes nemlig ingen ”sådan gør du” manual med. Til gengæld findes der en masse hjælp at hente, eksempelvis i min bog, som du snart har beskæftiget dig færdigt med.                                                  
Du har anerkendt, at du er jaloux og har gjort noget ved det – for første gang måske.       
Du skal til at høste frugterne nu!                                                                                                                                                
Du har fortjent at læne dig tilbage og nyde dit fremskridt. Som jeg sagde lige før, er du nok ikke helt færdig endnu.

Først vil jeg i korte træk lige opsummere, hvad du har lært her i bogen, så vi er sikre på du ikke misser noget. Hvis du er i tvivl om noget af det, så gå tilbage i bogen og fordyb dig i kapitlet. Alle kapitler er vigtige for hver sit element i forhold til jalousi.

Sund og usund jalousi:
Fra nu af ved du, hvad forskellen på sund og usund jalousi er. Det betyder at du fremover spørger dig selv en ekstra gang, om du egentligt har en god grund til at være jaloux, hvis du bliver det. Hvis du er ramt af sund jalousi, og selv mener at du er i din fulde ret til at blive jaloux, så vær jaloux med stil.

Alt efter hvor alvorlig situationen nu skulle være, så kommuniker ordentligt med din partner. Snak stille og roligt, vær åben og ærlig. Kort sagt skal du bare være dig selv. Du har læst om alt sammen her i bogen, og ved derfor hvad jeg snakker om.

Kend dit jalousimønster:
Bliv enig med dig selv om at dine usunde mønstre skal stoppes, inden de får lov at styre dig igen og lede dig ud i endnu et skænderi. Sig til dig selv, at det er dit liv; du bestemmer selv – ikke din jalousi.                                                                                                          
Det kan være rigtig svært at bryde mønsteret første gang, men allerede anden gang vil du kunne mærke en markant forskel på, hvor nemt det er. Du kan sagtens!

(Hvis du ikke allerede har gjort det nu, så hop tilbage til første øvelse, efter du har læst kapitlet her færdigt, og lav en mindmap over dine jalousimønstre. Det vil være med til at give dig et overblik, så du for alvor kan gøre noget ved dem.)

Styr din fantasi:
Du skal ikke tro, men du skal vide. Lad din rationelle tankegang få lidt flere chancer end den gør, når du er jaloux. Lad vær at lade din gode fantasi blive misbrugt af din jalousi. Bliv ved at love dig selv at tænke rationelt selvom det kan være svært. Husk at du har en partner, fordi han/hun elsker dig, hun vil sikkert gerne hjælpe dig med det.

Vær ligeglad med hvad andre tænker om dig:
Hvor kan jeg dog ikke understrege nok, hvor vigtigt det er. Det er så ufattelig vigtigt at du giver slip og er fuldstændig ligeglad med hvad andre tænker om dig.                                   
Så længe man ikke er det, lever man ikke sit eget liv, men så lever man andres liv.         
Jeg siger ikke, at du skal holde op med at gøre dig lækker i offentligheden, eller noget i den dur. Det jeg mener, er, at du skal være ligeglad med hvad andre tænker om dig.

Du bliver måske opslugt af jalousi og vrede. Ved tanken om hvad én af dem, som din partner, tidligere har været sammen med, tænker om dig. Du er måske bange for at han/hun tænker du er til grin, og griner af at have været sammen med din partner før dig.                                                                                                                                       
Og hvad så?                                                                                                                        
Det er deres tanker og deres liv, det har intet med dig og din partner at gøre, så vær fuldstændig ligeglad. Det kan være svært, og kræver øvelse og en masse rationelle tanker, men det kan lykkedes, tro mig du får det fortalt af en ekspert på området. Lige pludselig vil du indse hvor ligegyldigt det er hvad andre tænker om dig, og når det for alvor sker, vil det være den rene leg for dig.

(Hvis du ikke allerede har kastet dig ud i det, så hop tilbage til anden øvelse, efter du har læst kapitlet her færdigt. Anden øvelse et godt værktøj mod ovenstående. Anden øvelse er faktisk generelt et meget kraftfuld værktøj til mange situationer, og især mod jalousi. Brug din fantasi, kun den sætter grænser.)

Fortiden:
Giv slip på den. Du tænker nok, at det er nemmere sagt end gjort. Du har måske også ret, men det ændrer ikke på det faktum, at du kun har et liv. Hvis du skal lade fortiden styre din nutid og fremtid, så har du allerede levet dit liv færdigt. Kan du følge mig i det jeg siger?                                                                                                                                      
Hvis fortiden består af noget du ikke kan ændre på, må du ændre din måde at forholde dig til det på. Brug din rationalitet og positive tanker til, at komme videre samt genvinde din livsglæde.

Hvis du er vred, skuffet eller ked af det, så kom ud med det. Følelser skal ud før eller siden. Skriv 5 stk. A4 sider om hvor meget du hader din ekskæreste, fordi at hun kyssede med en anden, hvis det nu kunne være tilfældet.                                                                       
Det jeg mener er, at for at komme videre, skal du give slip på fortiden, og især din fortid som fremprovokerer din jalousi.

Tænk positivt:
Du husker nok det eksempel jeg gav dig med, om flasken er halv fuld eller halv tom.      
Du bestemmer selv, hvordan du vil se på livet. Hvad enten du gør det ene eller det andet, ændrer det ikke på det, du ikke kan ændre på. Så drop de negative tanker, og begynd at tænk positivt. Tro mig, det er meget sjovere og du får alt igen fra verden omkring dig, og mere til endda.

Kommunikation:
Jeg fortalte dig tidligere, at det her punkt måske udgør 50 % af et forhold, og det fortæller jeg dig stadig.                                                                                                                    
Hvis du bliver jaloux, eller der er andre ting i dit parforhold, som skal igennem snakkefabrikken mellem dig og din partner, så drop glem lige din stolthed for en stund.   
Du skal selvfølgelig acceptere dig selv og dine grænser, men lad nu være at blive for stolt.

Det jeg mener er, at du skal være dig selv. Vis dine følelser, vær åben og fuldstændig ærlig. Kig på hvad DU kan gøre, og ikke på hvad din partner gør galt. Det vil styrke dit forhold ekstremt meget på kort og lang sigt.                                                                                  
Tro mig, når man først gør det til en god vane, har man lyst til at skrive en bog om hvor skønt det er (hvilket jeg så også har gjort).

En anden ting som jeg virkelig håber på at du lytter til er, at du skal love mig at gå en tur hvis du og din partner er ved at få kogt en diskussion op til det mindre sjove.                     
Lige meget hvor røde i hovederne I er, så gå den tur, bare 5 minutter!                              
Du vil spare din mund for så mange ord du ellers ville fortryde, hvis du bare tager dig selv sammen, og går de 5 minutter det nu er. Lov mig det nu, det er et af de mest effektive, men også nemmeste råd du får i min bog.

Tillid:
Man kunne faktisk skrive en bog om emnet alene, men det ville også være for meget at forlange af dig, at du skulle til at læse en bog om hvert emne omkring jalousi og parforhold. Bare rolig, du får det vigtigste at vide her.

Tillid er noget to mennesker har til hinanden. Det kan falde og stige, alt efter hvad man selv gør for det.                                                                                                                           Tillid er nødvendigt for at du kan slappe af i dit forhold, så opfør dig ordentligt overfor din partner. Hvis du gør det, vil du langt hen af vejen selv være mindre mistroisk overfor din partner.

Arbejd på at få det til at være en del af jeres forhold, alt andet er håbløst, for uden tillid er et forhold ganske vidst på bar bund. Så gør dig selv opmærksom på det, snak med din kæreste om hvor vigtigt det er, hav det i fokus og glem det ikke.

Følelser:
Følelser går op og ned, hvad enten det er den ene eller den anden følelse. Følelser behøver ikke at gå op og ned i flere måneder af gangen, men enkelte udsving i ny og næ er normalt.  Hvis ikke du havde det sådan, ville det være mere unormalt.

Det betyder at du skal acceptere, at følelserne mellem dig og din partner ikke er de samme hver evig eneste dag.                                                                                             
Det betyder, at du ikke behøver at blive usikker, bekymret, jaloux eller få negative tanker omkring når følelserne går lidt ned. Slap af og lev i nuet, de skal nok komme op igen.

Du vil fra dag til dag finde ud af, at det heller ikke altid er dine følelser som svinger, men dit humør og en masse andre faktorer inde i dig. Du skal nok lære det, bare du slapper af omkring det.

Nærvær:
Husk at pleje dit nærvær med din partner. Alle parforhold har brug for nærvær, især hvis I har haft en periode med fravær fra hinanden eller skænderier. Så gør det til en vane at putte, nusse, kysse og kramme. Det at gå i seng med hinanden, kan også give en masse nærvær, hvis ellers der er tale om at i fokuserer på, at fordybe jer i hinanden.

Nærvær kan også være, at I bruger tid på hinanden. En rigtig god idé kan være at lægge mobilerne væk, slukke for tv’et eller alt andet som forstyrrer jer. Hvis du ikke er vant til det, skal du ikke være bange. Det er en vanesag, og pludselig vil du kunne mærke nærværet strømme ind over jer. Du kender det sikkert selv i forvejen og er ikke i tvivl, når det sker. Bare tænkt på de romantiske stunder du har haft i dit liv, det er lidt i samme boldgade.

I ejer ikke hinanden – Husk på dit eget liv, og gør plads til det:
Husk at du har dit eget liv, som også skal have den opmærksomhed, det har brug for. Det holder ikke i længden hvis du ikke lytter til dig selv, dine ønsker og behov.                        
Kom ud og træn det sport du træner, dyrk din hobby, vær sammen med dine venner og gør de ting, som gør dig glad.                                                                                                   
Det kan kræve en del øvelse at integrere et parforhold i sit eget liv, men du har ikke noget valg. Hvis du bliver ved at undertrykke dit eget liv, ender det oftest med stress, jalousi og måske endda en depression.

I har begge to brug for noget tid hver for sig, engang imellem. Accepter, at det er helt almindeligt uden at det behøver skabe usikkerhed imellem jer.                                               
I får dermed også bedre mulighed for at savne hinanden, og det jo en skøn ting.

Det var vist de vigtigste ting jeg fik fat på, så håber jeg at du har godt styr på hvert punkt, så du for alvor kan få styr på din jalousi.

Kapitel 12: Sidste kapitel og et sidste Råd

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)