Kapitel 4: At være jaloux over fortiden

Jeg har selv været død jaloux på fortiden, og det har været ret forfærdeligt. Ikke mindst for mig selv, men også for min kæreste. Når jeg mener jalousi i forhold til fortiden, tænker jeg på at være jaloux på dem, din partner tidligere har haft sex med, kysset med, flirtet med eller andet i den dur. Måske er lignende personer stadig en del af din partners liv. Hvis det er tilfældet, går jeg ud fra at det er noget du i store træk har accepteret. Jeg formoder nemlig, at du har vidst det fra starten af jeres forhold. Derfor er det ikke en undtagelse for ikke at være jaloux, det er fuldstændig normalt.

Er jeg skør når billeder, ubetydelige mennesker, musik eller et bestemt sted kan gøre mig jaloux?

Jeg har selv, og kender flere, som er blevet jaloux af at se billeder fra sin partners fortid, som faktisk slet ikke engang behøver at være ”kysse billeder” med din partners tidligere bekendtskaber. Det kan være et helt almindeligt billede, hvor ingen sammenhæng med andre mennesker, nødvendigvis behøver at være synlig. Det samme gælder for musik. Ubetydelige mennesker kan blot være venner til din partner, som du selv forbinder med en given situation der vækker jalousi. Steder kan være din partners bopæl, eller et bestemt diskotek.                                                                                                                              
Alt ovenstående har desværre gjort mig meget jaloux igennem tiden. Jeg er kommet langt over det og mere til. Det er jeg glad for i dag, for nu er jeg i stand til at hjælpe dig, hvis du har det på samme måde.

Spørg dig selv om din kærestes jalousi

Noget af det første du kan gøre, lige nu og her, er at spørge dig selv om følgende:

  • Burde din partner være jaloux over billeder, musik eller venner fra din fortid?
  • Burde din partner være jaloux over at være hjemme hos dig, bare fordi du har en fortid med andre mennesker, hvor du bor?
  • Nærer det dig selv negativt at andre har været i seng med dig?

Du kan højst sandsynligt svare nej til de tre ovenstående eksempler.                              
Det sidst eksempel er det mest hyppige, nemlig det at være jaloux på mennesker din partner tidligere har været i seng med.
For at understrege det, kunne jeg nok skrive endnu en bog om det emne alene, fordi det har været noget som har fyldt meget i mit liv i forhold til jalousi.                                      
Hvis du kan sige til din partner, at han/hun ikke har nogen grund til at være jaloux over dem, du tidligere har være i seng med, hvorfor kan det så være så helvedes svært selv at være jalousifri over det?

Det kan skyldes mange ting, men jeg har personligt oplevet, at det primært skyldes følgende:

  • Stolthed
  • En for ”god” fantasi
  • Bekymrer om hvad andre tænker om dig
  • Lavt selvværd

De fire ting spiller en kæmpe rolle mht. at være jaloux over sin partners fortid, og hvert punkt er meget vigtigt at arbejde med.

Stolthed:

Vi fleste er stolte i større eller mindre grad, og det skal man også være til et hvis punkt. Det er positivt at kunne være stolt af noget man har udrettet. Det er positivt at være stolt af noget sine medmennesker har udrettet. Når jeg mener udrettet, ved du sikkert hvad jeg mener.

Men der, hvor stolthed bliver en plage i forhold til jalousi, er for eksempel hvis en destruktiv tanke dukker op: ”Den nar har knaldet med min kæreste, han har været tæt på hende/ham jeg elsker, det skal bare ikke være sådan!”                                                                         
Så begynder man oftest at blive vred, aggressiv og magtesløs. Til sidst sker det værste, nemlig at jalousien overtager dig, og det kommer til at gå udover din partner som er fuldstændig uskyldig.                                                                                                          
Lad os så finde en løsning på det her, for den er lige rundt om hjørnet, tro mig!

Det første du SKAL banke ind i dit hoved groft sagt, er at der IKKE er nogen som har haft sex med DIN partner. Før at dig og din partner fandt sammen, var din partner ikke din partner. Så personen som din partner har haft sex med i fortiden, har IKKE gjort noget for at ramme dig, og det har din partner heller ikke.                                                           
Derfor kan du roligt lade din stolthed forblive i ro, for der er ikke noget, som er værd at reagere på.

En god fantasi:

Hvis du har en god fantasi, ligesom jeg selv har, er det en stor styrke. Du er højst sandsynligt kreativ, glad for at dagdrømme eller bare glad for at fantasere om dejlige ting i livet fra fortiden, nutiden og fremtiden.                                                                              
Men ligeså givende det er at have en god fantasi, ligeså svækkende kan det i den grad være i forhold til din jalousi. Du bestemmer groft sagt selv, og det er et stort ansvar at have en god fantasi som du og jeg.                                                                                            
Det kan være svært at styre den, men du kan sagtens og lad mig hjælpe dig lidt på vej med det.

Anden jalousi øvelse:

Luk øjnene og brug din fantasi til at fremkalde en situation som gør dig jaloux. Jeg ved det ikke er det sjoveste i verden lige nu. Men en ordentlig jalousi behandling, kræver også en smule arbejde for, at bekæmpe sin jalousi.                                                                        
Når du har fremkaldt et billede af en jaloux situation, og er i den, slår du situationen fast. Næste træk er så at opleve situationen igen, MEN denne gang der tænker du på situationen præcis som du ønsker den. Nemlig en situation uden jalousi.

Repeter øvelsen så mange gange du behøver, og lad dig selv smile til sidst, for det virker!

Du behøver faktisk ikke at lukke øjnene hver gang, for hvis du bliver jaloux i en given situation (Evt. i et af dine mønstre, som du læste om i sidste kapitel) er det vigtigt du bruger din gode fantasi til, at ændre din overbevisning eller oplevelse af situationen.           
Når du ER i situationen.                                                                                                        
Vi kan tage et meget velkendt og simpelt jalousieksempel i brug. Du ligger i din kærestes seng, og pludselig lader din gode fantasi gøre dig jaloux. Du tænker på at din kæreste har været i seng med andre i den seng du ligger i, og jalousien overtager dig.

Det er her du kan gøre en forskel! Det er meget vigtigt, at du først erkender at du er jaloux, og skal gøre noget ved det lige med det samme. Det gør du ganske vidst ved at ”overskrive” jalousien med en positiv og dejlig tanke fra nutiden. Fortid er nemlig fortid, og den gavner ingen. Ved at skubbe den forældede tanke fra fortiden væk, lader du den reelle og nutidige tanke tage sin værdige plads i dine tanker og følelser.

Bliv ved med at lave øvelsen, og til sidst vil du mestre det. Det kræver bare at du gør det, så husk det nu!

Bekymringer om hvad andre tror om dig og lavt selvværd:

Denne del fortjener et kapitel for sig selv. Derfor vil du blive klogere på det senere i bogen.

Mærk efter og respekter dig selv

Det er vigtigere at du mærker efter, og respekterer dine egne grænser, før du overhovedet gør noget andet i forhold til din jalousi.                                                                             
Som jeg nævnte tidligere, går jeg ud fra at du og din partner allerede kender til hinandens liv samt har accepteret det hver især, før I besluttede jer for at være sammen. Med det mener jeg, at hvis din partner har en bekendt, som han/hun har været i seng med, så er det ikke noget du kan ændre på, hvis du først har accepteret det.  Du kan selvfølgelig tale med din partner om det, men hvis du har vidst det fra starten, er det også noget du selv har valgt at acceptere. Det du i bund og grund skal gøre, er at snakke med din partner om, hvor jeres grænser går.

Ingen af os er perfekte, og hvis nogle situationer gør det umuligt for dig at tænke rationelt i forhold til din jalousi, og det overskrider dine grænser, må du se om der er alternativer.

Hvis din partner f.eks. har et fritidsjob, hvor han/hun arbejder sammen med en person han/hun har været i seng med, er det vigtigt at du fortæller din partner at det går over din grænse. Alt efter hvor meget det betyder for dig, må I i fællesskab forsøge at finde en løsning. Løsningen kunne være, at din partner selvfølgelig finder et nyt fritidsjob.              
Eller også kunne din partner bytte sine vagter, så han/hun undgår at arbejde sammen med vedkommende.                                                                                                                 
Husk, jeg siger ikke at det nødvendigvis er den rigtige løsning, det kan kun du vide ved at mærke efter i dig selv.

Ligegyldigt hvad, er det meget vigtigt at du kommunikerer med din partner på en ordentlig måde. Hvis du ikke snakker på en ordentlig måde, kan din partner modtage det som kritik eller andet, og dermed føle sig tvunget eller ”kvalt”. Det kan derfor være en god idé, at du forbereder dig stille og rolig i dig selv på hvad du vil snakke om, og at du formidler det stille og roligt på en konstruktiv måde.

Du KAN undgå jalousi ved at ændre på fortiden!

Når folk siger man ikke kan ændre på fortiden, så har de faktisk ikke helt ret.                     
Du er nok skeptisk lige nu, men lad mig gøre dig klogere.                                                  
Du kan selvfølgelig ikke ændre på, hvad der objektivt er sket i fortiden, det ville kræve dig en tidsmaskine, og den er ikke opfundet (endnu).

Men som alt andet her i livet, betyder dit subjektive syn på fortiden noget for dig. Altså din måde at, forholde sig til fortiden på. Det vil til alle tider være det vigtigste for lige netop dig!

Derfor kan du med henblik på øvelse nummer to, benytte dig af noget lignende her.           
Det er præcis som udtrykket du nok allerede kender. Nemlig den med flasken. Lad mig for en sikkerhedsskyld lige demonstrere det for dig.
Hvis du på en varm sommerdag sidder på stranden, med en halv vandflaske og der er langt til den nærmeste købmand. Kan du vælge at fortolke indholdet i din vandflaske på to måder.                                                                                                                                   
Er din flaske halvfyldt eller halvtom?                                                                              
Valget er ene og alene op til dig, hvad end du vælger den positive eller negative fortolkning. Lad mig så bare love dig en ting: du kan ikke ændre på det faktum, at din flaske har den mængde indhold den har, men du kan ændre på din holdning til det.                                 
Her kan vi videre fortolke det over til noget i det virkelige liv, som har noget med din jalousi at gøre.

Måske er du jaloux over din partner har været sammen med flere end du har. Faktum er hermed det samme som vores situation med vandflasken, du kan ikke ændre på det faktum at han/hun har været i seng med flere end du har, men du kan ændre din måde at fortolke det på.

Den halvtomme fortolkning:

”Det gør mig fandeme utryg at, min kæreste har været sammen med flere end mig, risikoen for at jeg skal støde ind i en af de personer, er større for mig end for ham/hende. Hvorfor skal jeg dog bydes det, når jeg selv næsten er jomfru og altid har været uskyldig?”

Den halvfulde fortolkning:

”Det er fedt at have en kæreste som er erfaren, og ikke er usikker på mig, eller sin seksualitet det hele taget. Min partner er altid klar på at prøve noget nyt. Jeg ved at han/hun ikke kun har være i seng med mig, så når min partner fortæller mig at jeg er god i sengen, ved jeg at han/hun kan stå inde for hvad der bliver sagt.”

Vi har i bund og grund at gøre med det vi alle sammen kender, nemlig det at tænke positivt!

Sæt dig ned og tyg lidt på den. Jeg er sikker på at alle mennesker ville have godt af lidt overvejelser omkring den engang imellem.

Kapitel 5: Hvad gør dig Jaloux?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
Kapitel 4: At være jaloux over fortiden, 9.5 out of 10 based on 4 ratings